Betydning av beriket mat hos eldre underernærte pasienter på sykehjem
Bachelor thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2611356Utgivelsesdato
2019Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Bachelor i sykepleie [516]
Sammendrag
Problemstilling
Hvilken betydning har beriket mat på energiinntak og ernæringsstatus hos eldre underernærte pasienter på sykehjem?
Teoretisk perspektiv
Hos eldre kan en rekke fysiologiske endringer i aldringsprosessen i tillegg til multimorbiditet påvirke ernæringsstatusen og føre til sykdomsrelatert underernæring. Manglende kunnskap, oppmerksomhet og interesse hos sykepleiere kan være en medvirkende årsak til forekomsten av underernæring. KMI og MUAC og MNA er nyttige verktøy for å vurdere ernæringsstatus. Beriket mat er det 4. trinnet i ernæringstrappen, og energiinnholdet i mat kan økes uten å øke volumet. Ernæring er et grunnleggende behov. Sykepleierens behandlende funksjon innebærer blant annet å vurdere ernæringsstatusen, iverksette behandlingstiltak og følge opp tiltaket.
Metode
Denne litteræroppgaven er basert på fagbøker, fag – og forskningsartikler, nasjonale retningslinjer og rapporter. Kvantitativ forskning med RCT-design er benyttet for å finne svar på problemstillingen.
Drøfting
MUAC kan være et bedre mål på ernæringsstatusen enn KMI, i tillegg til å fylle ut MNA. Å berike maten viste økt energiinntak i de fleste studiene, også når porsjonsstørrelsene var redusert. Proteiner var mest benyttet som beriking som er nødvendig for eldre pasienter funksjon, men mindre effektivt enn fett med tanke på lavere energiinnholdet per gram. Pasientenes energiinntak er avhengig av sykepleierens ernæringskunnskaper og tid, i tillegg til at rutinene innenfor ernæringsoppgavene i sykehjem er satt i system.
Konklusjon
Resultatene viser at beriket mat kan øke energiinntaket og bedre ernæringsstatusen hos eldre underernærte pasienter. Reduserte porsjonsstørrelser med beriking ser ut til å ha større betydning på energiinntaket enn å berike normalstørrelsen. Pasientens ernæringstilstand ser ut til å påvirke betydningen av beriket mat. Derfor er det viktig å fange opp underernæring på et tidlig stadium. Sykepleiere har et selvstendig ansvar for å følge med på pasientens matinntak og vektendring over tid.