Pårørende til hjemmeboende med hjertesvikt: "medarbeidere" i ukjent tjenesteterreng
Journal article, Peer reviewed

View/ Open
Date
2016-07-05Metadata
Show full item recordCollections
- Artikler [247]
Original version
Andersen, K. L., Strøm, A., Fagermoen, M. S. & Korneliussen, K. (2016). Pårørende til hjemmeboende med hjertesvikt: "medarbeidere" i ukjent tjenesteterreng. Sykepleien Forskning, 11(2), 158-165. doi:http://dx.doi.org10.4220/Sykepleienf.2016.57818 10.4220/Sykepleienf.2016.57818Abstract
Bakgrunn: Pårørendes støtte har betydning for hvordan hjemmeboende personer som har hjertesvikt, mestrer sykdommen og hverdagen. Støtte fra pårørende kan også påvirke utfallet av sykdommen og redusere sykehusinnleggelser. Den sentrale rollen som pårørende er tiltenkt i fremtidens helse- og omsorgstjeneste, gjør det nødvendig for ansatte å ha kunnskap om pårørendes erfaringer og behov.
Hensikt: Å få kunnskap om hvilke erfaringer og oppfatninger pårørende til hjemmeboende med hjertesvikt har når det gjelder behov for kunnskap, støtte og samarbeid med helsepersonell.
Metode: Studien har et utforskende design med individuelle intervjuer av 19 pårørende, som ble rekruttert via hjertesviktpoliklinikker og hjemmesykepleien. Vi transkriberte intervjuene og gjennomførte strukturell innholdsanalyse – først av det enkelte intervju og deretter på tvers av alle.
Hovedresultat: Tre hovedtemaer ble avdekket:
Pårørende involverte seg i sykdomssituasjonen og var ansvarsvillige og vitebegjærlige.
Pårørende erfarte uklare an-svarsforhold og manglende informasjonsflyt.
Tilgjengelige og kompetente støttespillere i helsetjenesten var betydningsfullt.
Konklusjon: For at pårørende skal kunne være en ressurs slik de selv ønsker og som de er tiltenkt, må de få relevant informasjon og involveres som sentrale samarbeidspartnere. Økt satsing på samhandling og kompetanseutvikling i kommunehelsetjenesten har potensial i seg til å bedre situasjonen for hjertesviktpasienter og deres pårørende.