Frivillighet eller tvang – sykepleie i grenseland
Bachelor thesis
View/ Open
Date
2016-10-20Metadata
Show full item recordCollections
- Bachelor i sykepleie [516]
Abstract
Problemstilling Hvordan kan sykepleier bidra til å forebygge ulovhjemlet bruk av tvang i samhandling med mennesker med demens?
Metode Denne bacheloroppgaven er basert på en litteraturstudie. Det er anvendt pensumlitteratur og fagbøker, forskningsartikler, temarapporter, lovverk og internett. Forskningsartiklene ble funnet i Cinahl og SweMed.
Teoretisk perspektiv Den sykepleiefaglige referanserammen i oppgaven er Kari Martinsen sin omsorgsteori. Her vektlegges omsorg som grunnleggende i mellommenneskelige relasjoner. Omsorg ses som relasjonelt begrep, som moralsk begrep og som konkrete situasjonsbetingede handlinger.
Drøfting I drøftingsdelen av oppgaven vil det bygges videre på den sykepleiefaglige referanserammen og de juridiske føringene. Kari Martinsens omsorgsteori blir sett opp mot resultatene i forskningsartikler og temarapporter. Både samfunnets og sykepleiers holdninger til mennesker med demens vil drøftes. Tillitsskapende tiltak vil drøftes, og videre vil viktige faktorer som kjennskap til pasienten, kompetanse og rammefaktorer i sykehjem belyses. Maktbalansen i relasjonen mellom sykepleier og pasient vil diskuteres i lys av forskning og Martinsens omsorgsteori. I tillegg vil egne erfaringer fra kliniske studier bli presentert der det passer inn.
Konklusjon Funnene i denne bacheloroppgaven kan tyde på sykepleier kan arbeide for å forebygge ulovhjemlet bruk av tvang på flere måter. Rammefaktorene sykepleier jobber innenfor er viktig; at personalet har riktig kompetanse og at sykepleier har tid til å jobbe forebyggende. Det som også viser seg å ha betydning er hvilke holdninger sykepleier har til mennesket med demens. I tillegg viser det seg at kjennskap til pasienten er svært viktig i arbeidet med å forebygge for ulovhjemlet tvangsbruk.
Nøkkelord: demens, tvang, tillitsskapende tiltak, personsentrert, sykepleie