Smertelindring hos pasienter med rusmiddelavhengighet på sykehus
Bachelor thesis

View/ Open
Date
2018Metadata
Show full item recordCollections
- Bachelor i sykepleie [516]
Abstract
Problemstilling: Hvordan kan sykepleier bidra til adekvat smertelindring hos rusmiddelavhengige med akutte smerter innlagt på sykehus?
Teoretisk perspektiv: I oppgaven er Kari Martinsens omsorgsteori med fokus på omsorgens tre aspekter: det relasjonelle, det praktiske og det moralske blitt benyttet. Av teoretisk kunnskap anvendes teori om rusmiddelavhengighet, smerter og smertefysiologi. Jus og yrkesetisk rammeverk blir også presentert.
Metode: Dette er en litterær studie som baserer seg på relevant fag- og forskningslitteratur. Databasene Cinahl, SveMed+ og søkemotoren PubMed er anvendt i søken av forskning. Relevant faglitteratur er hentet fra Lovisenberg diakonale høgskole (LDH) sitt bibliotek og deres pensumliste. Lovverk er innhentet fra databasen Lovdata, og yrkesetiske retningslinjer fra Norsk sykepleierforbund sine sider.
Drøfting: I drøftingskapittelet blir relevant fag- og forskningslitteratur drøftet ved hjelp av Martinsens tre aspekter innen omsorg. Kapitlet er delt inn etter det relasjonelle-, det praktiske- og det moralske aspektet. Underkapitler er innen tillit, kartlegging, konsekvenser for pasientens grunnleggende behov, kunnskaper, administrering av opioider, tverrfaglig samarbeid, kunnskapsbasert praksis, helhetlig perspektiv, og holdninger.
Konklusjon: En relasjon mellom sykepleier og pasient bygget på gjensidig tillit, vil fremme adekvat smertelindring. Smertebehandling hos rusmiddelavhengige er komplekst, og det krever at sykepleier har tilstrekkelig kunnskaper innen smertefysiologi og mekanismer ved rusmiddelavhengighet. En helhetlig tilnærming til pasienten vil være viktig, og flere synspunkter fra ett tverrfaglig team. Holdninger hos sykepleiere har stor betydning i smertelindringen, og på dette feltet kreves det en endring.