dc.description.abstract | Problemstilling
Hvordan kan sykepleiere observere og vurdere tegn på fysisk mishandling hos barn som kommer på legevakt?
Teoretisk perspektiv
I teoridelen blir sykepleierens juridiske og yrkesetiske ansvar gjort rede for, samt sykepleierens ansvars- og funksjonsområder. Det er anvendt teori om barns utvikling og kommunikasjon med barn, i tillegg til det å være barn på legevakt. Tegn og symptomer på fysisk mishandling vil bli presentert.
Metode
Oppgaven er en litteraturstudie hvor det er anvendt relevant fag- og forskningslitteratur for å besvare valgt problemstilling.
Drøfting
Problemstillingen blir drøftet på bakgrunn av presentert teori, fag- og forskningslitteratur. Først vil sykepleierens ansvar for å utføre observasjoner av pasienten bli presentert, før oppgaven går nærmere inn på tegn og symptomer på fysisk mishandling av barn. Videre vil oppgaven ta for seg vurderinger sykepleieren står overfor. Viktigheten av tilstrekkelig kunnskap og ferdigheter knyttet til kommunikasjon med barn blir diskutert. Avslutningsvis diskuteres potensielle utfordringer sykepleieren kan møte når det kommer til avdekking av fysisk barnemishandling på legevakt.
Konklusjon
Hovedfunnene i fag- og forskningslitteratur viser at sykepleiere har for lite kunnskap om tegn og symptomer på fysisk mishandling hos barn. Andre utfordringer som blir trukket frem er at omsorgspersonene ofte har gode forklaringer på hvordan skadene har oppstått, at tegnene ikke er tydelige nok, det er mangelfull dokumentasjon og dårlige rutiner. Frykt for å ta feil eller ikke få støtte fra kollegaer er også pekt på som utfordrende for sykepleierne. Funnene i oppgaven viser at sykepleiere er avhengige av tilstrekkelig kunnskap om tegn og symptomer, gode rutiner på arbeidsplassen, gode kommunikasjonsferdigheter med barn, samt tro på egne ferdigheter for å avdekke fysisk mishandling mot barn. | nb_NO |