Hvilke etiske dilemmaer opplever sykepleier på sykehjem i ernæringsarbeidet til pasienter med langtkommen demens?
Bachelor thesis

View/ Open
Date
2019Metadata
Show full item recordCollections
- Bachelor i sykepleie [516]
Abstract
Problemstilling:
Hvilke etiske dilemmaer opplever sykepleier på sykehjem i ernæringsarbeidet til pasienter med langtkommen demens?
Bakgrunn: Pasienten med langtkommen demens er i en særskilt høy ernæringsmessig risikogruppe uten adekvat hjelp fra sykepleieren. Sykepleieren på sykehjem har en selvstendig rolle i en hektisk hverdag med preget av mange gjøremål, meninger fra ulike hold og tidspress, inkludert i ernæringsarbeidet til pasienten med langtkommen demens.
Metode:
Dette er en litteræroppgave som har til hensikt å innhente og gjennomgå eksisterende teori og forskningslitteratur i den hensikt å best mulig svare på problemstillingen. Det blir anvendt forskningsartikler, med supplerende litteratur i en dr.gradsavhendling, faglitteratur, offentlige rapporter og styringsdokumenter for å kunne svare på problemstillingen.
Drøfting:
De etiske dilemmaene sykepleieren opplever i forskningslitteraturen blir analysert på bakgrunn av funn i teorien. Dilemmaer kan sees som krysspressituasjoner der sykepleieren opplever press fra ulike hold. Ved å identifisere disse og analysere hva som ligger bak de ulike pressnivåene kan sykepleieren bedre reflektere seg til et godt etisk handlingsvalg i situasjonen. Det må tas i betraktning at på bakgrunn av ulike individuelle erfaringer, verdier og psykologiske forhold vil sykepleiere oppleve etiske dilemmaer ulikt.
Konklusjon
Sykepleiere opplever press fra mange kanter på et sykehjem som ofte er preget av tidspress og mange arbeidsoppgaver, mange av de i ernæringsarbeidet til pasienten med langtkommen demens. Sykepleieren opplever krysspresset som etiske dilemmaer. Funn fra forskningslitetraturen sier at sykepleieren burde ha verktøyene til-, og tiden eller et arbeidsmiljø som oppfordrer til, etisk refleksjon i ernæringsarbeidet for å bedre sikre at hun tar gode etiske handlingsvalg i ernæringsarbeidet til pasienter med langtkommen demens.
Nøkkelord: Sykepleier, etikk, demens, ernæringsarbeid, sykehjem