Mastektomi og seksuell helse
Bachelor thesis

View/ Open
Date
2019Metadata
Show full item recordCollections
- Bachelor i sykepleie [516]
Abstract
Problemstilling:
Hvordan kan sykepleier bidra til å ivareta seksuell helse hos kvinner i etterkant av mastektomi?
Teoretisk perspektiv:
Det teoretiske perspektivet i oppgaven tar utgangspunkt i sykepleierens ansvars- og funksjonsområder, herunder den undervisende og veiledende funksjonen. Sykepleieren anvender PLISSIT-modellen for å kunne bidra til å ivareta kvinnens seksuelle helse i etterkant av mastektomi. Teorien belyser sykepleierens rolle i seksuell veiledning, fysiske og psykiske utfordringer for kvinner som har gjennomgått mastektomi, betydningen av et bryst, endret kroppsbilde, samt lovverk og etikk.
Metode:
Dette er en litterær oppgave. Problemstillingen belyses kritisk ved hjelp av faglitteratur og forskningsartikler. Forskningsartiklene er innhentet fra databasene Cinahl og PubMed. PICO- skjema, MeSH og relevante søkeord er benyttet for å systematisere søkene.
Drøfting:
Problemstillingen drøftes med utgangspunkt i sykepleierens ansvar ovenfor pasienter som har utført mastektomi og hva sykepleieren kan gjøre for å bidra til å ivareta seksuell helse hos disse kvinnene. I oppgaven drøftes sykepleierens undervisende og veiledende funksjon, sykehus som arbeidsplass, samt lovverk og etikk opp mot informasjonsbarrierer og sykepleierens holdninger. Undervisning og veiledning ved bruk av PLISSIT-modellens fire trinn er gjennomgående i hele drøftingen.
Konklusjon:
Sykepleieren kan være i stand til å ivareta seksuell helse hos kvinner i etterkant av mastektomi ved å benytte seg av PLISSIT-modellens tre første trinn. Det krever også at sykepleieren har tiltro til egen kunnskap for å tørre å ta opp temaet med pasienten.