Vis enkel innførsel

dc.date.accessioned2019-08-30T11:06:09Z
dc.date.available2019-08-30T11:06:09Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2611838
dc.description.abstractProblemstilling Hvilke erfaringer har pasienter med diabetes type 2 ved bruk av motiverende samtale, for å fremme motivasjon til kostholdsendring? Teoretisk perspektiv Innledningsvis presenteres teoretisk fagkunnskap om diabetes type 2. Videre blir teori om livsstil og kostholdsråd til personer med diabetes type 2 forklart. Deretter presenteres motivasjonsteori, inkludert selvbestemmelsesteorien. Samtalemetoden motiverende samtale blir også forklart med fokus på grunnholdningene i MI, ambivalens og kommunikasjonsteknikker. Sykepleierens forebyggende-, helsefremmende- og veiledende funksjon beskrives. Avslutningsvis presenteres relevante juridiske og etiske aspekter. Metode På bakgrunn av høgskolens rammer for bacheloroppgaven er dette en litterær oppgave. Problemstillingen blir belyst gjennom eksisterende og selvvalgt fag- og forskningslitteratur på temaet. Fem kvalitative forskningsartikler funnet i PubMed blir inkludert som hovedfunn. Drøfting Innledningsvis drøftes betydningen av verdier og målsetning for å fremme motivasjon til kostholdsendring. Videre drøftes rett til nødvendig informasjon, selvbestemmelse og kunnskap opp mot oppgavens problemstilling. Deretter ambivalens, betydningen av sykepleiers holdninger i MI-samtalen, samt sosial støtte og partnerskap. Konklusjon Forskning og teori tyder på at personer med diabetes type 2 har positive erfaringer med motiverende samtale for å fremme motivasjon til kostholdsendring. Funnene viser imidlertid at visse forhold er påkrevd for at MI-samtalen med sykepleier skal fremme pasientens motivasjon til å gjennomføre og vedlikeholde en kostholdsendring. Deriblant en ikke- dømmende holdning, støtte fra pårørende og sykepleier, bli sett og hørt som et selvstendig individ, gjøre valg av egen fri vilje, samt å sette realistiske og spesifikke mål som er i tråd med pasientens verdier, interesser og hverdag for øvrig. I tillegg er det trolig behov for mer forskning på området.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.rightsAttribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.subjectType 2-diabetesnb_NO
dc.subjectErnæringnb_NO
dc.titleMotivasjon til kostholdsendring ved diabetes type 2nb_NO
dc.typeBachelor thesisnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)