Seksualitet og livmorhalskreft
Bachelor thesis
View/ Open
Date
2019Metadata
Show full item recordCollections
- Bachelor i sykepleie [516]
Abstract
Problemstilling:
Hvordan kan sykepleier veilede pasienter med livmorhalskreft om utfordringer knyttet til seksualitet etter gjennomgått strålebehandling?
Teoretisk perspektiv:
Det teoretiske kunnskapsgrunnlaget bygger på sykepleierens ansvars- og funksjonsområder, herunder den undervisende sykepleiefunksjonen som innebærer, informasjon, undervisning og veiledning. Deretter presenteres relevant lovverk og etikk. Videre blir det anvendt teori om livmorhalskreft, strålebehandling, bivirkninger knyttet til strålebehandling, seksualitet og den didaktiske relasjonsmodellen.
Metode:
Metoden er en litteraturstudie. Det blir anvendt relevant fag- og forskningslitteratur for å belyse problemstillingen. Forskningsartiklene som er blitt anvendt i oppgaven er i hovedsak funnet gjennom søk i databasen Cinahl. Annet relevant pensum og litteratur er funnet på biblioteket ved Lovisenberg Diakonale Høgskole.
Drøfting:
Den didaktiske relasjonsmodellen brukes som mal for drøftingen. Det sykepleiefaglige kunnskapsgrunnlaget og oppgavens anvendte teori drøftes opp mot funnene i forskningsartiklene for å besvare problemstillingen; «hvordan sykepleier kan veilede pasienter med livmorhalskreft om utfordringer knyttet til seksualitet etter gjennomgått strålebehandling». Oppgaven drøfter hva som kan påvirke en veiledningssituasjon, hva sykepleier må ta hensyn til og hva som er viktig for innhold i veiledningen.
Konklusjon:
Funn fra studier som er blitt anvendt i oppgaven tyder på at pasienter har et behov for informasjon og veiledning om seksualitet etter livmorhalskreft, og ønsker at sykepleier skal ta initiativ til slike samtaler. Veiledningen som gis i dag er ikke tilstrekkelig for kvinnen og hennes partner. Sykepleier har et ansvar for å gi veiledning og informasjon til kvinnen om slike bivirkninger knyttet til sykdom og behandling. Sykepleier må derfor ha kunnskap om hva seksualitet innebærer og hvilke senskader kvinnene kan møte som følge av livmorhalskreft og strålebehandling. Den didaktiske relasjonsmodellen er et godt hjelpemiddel i møte med denne pasientgruppen.