Mastektomi og seksuell helse
Bachelor thesis

View/ Open
Date
2019Metadata
Show full item recordCollections
- Bachelor i sykepleie [516]
Abstract
Problemstilling
Hvordan kan sykepleier bidra til at kvinner kan ivareta sin seksuelle helse etter gjennomgått mastektomi?
Teoretisk perspektiv
Teorien tar utgangspunkt i det medisinske- og sykepleiefaglige kunnskapsgrunnlaget. Begrepene brystkreft, mastektomi og seksuell helse blir beskrevet, samt forholdet mellom disse. Sykepleiernes funksjons- og ansvarsområder blir også presentert. Både profesjonelle kommunikasjonsferdigheter, PLISSIT-modellen, etikk og lovverk blir også omtalt.
Metode
Litteraturstudie blir brukt som metode, hvor fem forskningsartikler ble brukt for å besvare problemstillingen. Forskningsartiklene ble funnet gjennom Cinahl eller PubMed, og ble funnet basert på inklusjons- og eksklusjonskriterier jeg på forhånd hadde satt.
Drøfting
Det drøftes for årsaker til hvorfor seksuell helse ikke prates så mye om, samt hvilke tiltak sykepleiere kan gjøre for dette. Tidspress, ugunstige romløsninger og tilpasning på arbeidsplassen er faktorer som kan skape utforinger for sykepleiernes mulighet til å diskutere seksuell helse med pasientene. Samtidig har sykepleierne forpliktelser som drøftes. Disse forpliktelsene er ansvarsfraskrivelse, kommunikasjon og sykepleiernes kunnskapsnivå og holdninger.
Konklusjon
Det virker ikke å være noen fasitsvar for hvordan sykepleierne kan bidra til å ivareta kvinnens seksuelle helse etter gjennomgått mastektomi. Det blir trukket frem et samspill som tilsier at både arbeidsplassen og sykepleieren selv har et ansvar. Først og fremst må sykepleierne være åpne for å ha samtale rundt temaet seksuell helse, med pasientene. For at sykepleierne skal kunne ivareta kvinnens seksuelle helse etter gjennomgått mastektomi, så bør sykepleierne tilegne seg mer kunnskap for å lettere kunne håndtere kommende situasjoner rundt temaet. PLISSIT-modellen har også blir trukket frem som et godt verktøy i møte med denne pasientgruppen.