Motiverende samtale som metode for økt egenomsorg hos pasienter med kronisk hjertesvikt
Bachelor thesis
View/ Open
Date
2020Metadata
Show full item recordCollections
- Bachelor i sykepleie [516]
Abstract
Problemstilling
"Hvilke mekanismer ved motiverende samtale kan bidra til at egenomsorgen kan økes hos pasienter med kronisk hjertesvikt?"
Teoretisk perspektiv
Det fremlegges teori om kronisk hjertesvikt, motiverende samtale, egenomsorg i lys av Dorothea Orems egenomsorgsteori, samt sykepleiers helsefremmende funksjon. Jus og etikk er styrende for sykepleien som utføres, og presenteres og anvendes gjennomgående i den teoretiske fremstillingen.
Metode
Det er anvendt litterær oppgave som metode for oppgaven. Oppgavens kunnskapsgrunnlag er basert på forskningslitteratur, faglitteratur, samt egne erfaringer fra arbeid og praksis.
Diskusjon
Diskusjonen tar utgangspunkt i hovedfunnene fra fem utvalgte forskningsartikler som belyser problemstillingen. Ulike mekanismer utgår fra forskningen, og belyses av teori og egne erfaringer og refleksjoner.
Konklusjon
Ved bruk av motiverende samtale kan sykepleier fremkalle pasientens motivasjon for å utøve handlinger som øker egenomsorgen. Dette innebærer å hjelpe pasienten til å finne og utnytte ressursene hen har. Motiverende samtale har vist seg som en effektiv metode for å øke egenomsorgen til pasienter med kronisk hjertesvikt. Forskning og teori har vist at individuell problemløsning, empati, aksept og fremkalling av endringsstrategier er sentrale mekanismer i pasientens endringsprosess, som kan bidra til å øke egenomsorgen til pasienter med kronisk hjertesvikt. Disse mekanismene påvirkes av rammefaktorer som tid og kontekst, som sykepleier må forholde seg til.