Motiverende samtale som støtte til livsstilsendring
Bachelor thesis
View/ Open
Date
2020Metadata
Show full item recordCollections
- Bachelor i sykepleie [516]
Abstract
Problemstilling
Hvilke erfaringer har sykepleier med motiverende samtale, i møte med brukere ved frisklivssentral, som støtte til livsstilsendring?
Teoretisk perspektiv
Teori om livsstilsendring og frisklivssentral blir presentert innledningsvis. Deretter følger teori om motiverende samtale med fokus på holdningssettet i metoden, inkludert ambivalens til endring. Avslutningsvis presenteres sykepleiers helsefremmende funksjon og etiske- og juridiske aspekter.
Metode
Bacheloroppgaven er en litterær oppgave, hvor problemstillingen besvares basert på eksisterende fag- og forskningslitteratur. Fire kvalitative forskningsartikler er inkludert som funnartikler.
Diskusjon
På bakgrunn av funnene, har jeg valgt å hente frem og diskutere temaene helsefremming, livsstilsendring og brukermedvirkning i relasjon til motiverende samtale, frisklivssentral og sykepleierens rolle. Videre diskuterer jeg sykepleiers erfaringer knyttet til tid og utfordringer med motiverende samtale. Studienes metodologiske styrker og svakheter trekkes inn fortløpende i diskusjonen.
Oppsummering
Sykepleiers erfaringer viser at motiverende samtale er et nyttig verktøy i deres helsefremmende arbeid, og som støtte til livsstilsendring i møte med brukere på frisklivssentral. Erfaringer viser videre at motiverende samtale er med på å sikre og indusere brukermedvirkning, men at det er ulike meninger om i hvilken grad brukeren bør medvirke i tilbudet på frisklivssentralen. Funn viser også at det er nødvendig å få tilbakemeldinger for å utvikle seg i metoden, men at det er oppnåelig at nyutdannede sykepleiere kan ha nytte av å bruke MI i sitt arbeid. Nok tid til å gjennomføre en endring var også et viktig behov hos brukerne, og nødvendiggjør nok ressurser og kapasitet fra helsevesenets side. Forskningen på dette området er fremdeles utilstrekkelig for å forstå hvordan metoden bedre kan implementeres i sykepleiers arbeid, og på hvilken måte sykepleiers kompetanse kan brukes til å fremme livsstilsendringer hos brukere på frisklivssentral.