Vis enkel innførsel

dc.date.accessioned2020-09-11T12:30:52Z
dc.date.available2020-09-11T12:30:52Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2677445
dc.description.abstractProblemstilling: Hvilke kartleggingsverktøy bør sykepleier benytte ved vurdering av ernæringsmessig risiko hos pasienter med kreft? Teori: Behandling av kreftsykdom gir store ernæringsmessige konsekvenser for pasientene. Stor utbredelse av komplikasjoner og bivirkninger gjør at sykepleier tidlig må forebygge utvikling av ernæringsmessig risiko og underernæring. Det er utarbeidet en rekke kartleggingsverktøy som skal bidra til å forebygge dette, eksempelvis Nutritional Risk Screening 2002 (NRS 2002) og Scored Patient-Generated Subjective Assessment (PG-SGA). Samtidig er det juridiske og etiske føringer som sykepleier er pålagt å følge. Metode: Vi har benyttet de medisinske databasene PubMed og Cinahl for å søke etter relevant forskning som kan besvare problemstillingen. Følgende søkeord er benyttet i litteratursøket: Nutritional risk screening, Hospitals, Patient-generated subjective global assessment, Adult og Malnutrition. Resultater: NRS 2002 og PG-SGA er kartleggingsverktøy som kan vurdere og fange opp pasienter med kreft i ernæringsmessig risiko. Funn viser at NRS 2002 fanget opp at 30,7% (n=284) av pasientene var i ernæringsmessig risiko og PG-SGA fanget opp at 86,3% (n= 800) av pasientene var underernærte. Fire forskningsartikler er inkludert i oppgaven og funnene indikerer at NRS 2002 og PG-SGA er blant de to kartleggingsverktøyene som er anbefalt i nasjonale og internasjonale studier. Drøfting: Funn fra forskningsartikler blir diskutert på bakgrunn av teori for å besvare oppgavens problemstilling. Sykepleierens forebyggende funksjon i kartlegging av ernæringsmessig risiko, fordeler og ulemper ved NRS 2002 og PG-SGA, tid, kunnskap og interesse. Konklusjon: NRS 2002 og PG-SGA er to kartleggingsverktøy norske helsemyndigheter anbefaler sykepleier å benytte for å kartlegge ernæringsmessig risiko og underernæring hos pasienter med kreft. Likevel viser flere internasjonale studier at det er en uenighet om kartleggingsverktøyene krever for mye tid og kunnskap hos sykepleier.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.subjectErnæringen_US
dc.subjectKreften_US
dc.titleKartlegging av ernæringsmessig risiko hos pasienter med kreften_US
dc.typeBachelor thesisen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel