dc.description.abstract | Problemstilling
“Hvordan kan veiledning bidra til ivaretakelse av seksualiteten hos pasienter med nyanlagt stomi?”
Teoretisk perspektiv:
Det teoretiske grunnlaget er basert på teori om stomi, seksualitet, det å kommunisere om seksualitet, sykepleierens rolle og funksjon, aktuelle lovverk, yrkesetiske retningslinjer, helseveiledning, pre- og postoperativ veiledning og PLISSIT-modellen som et aktuelt verktøy ved veiledning til pasienter med nyanlagt stomi.
Metode
Denne oppgaven er en litterær oppgave, hvor metoden er litteratursøk. Data er innhentet fra allerede eksisterende teori, fagkunnskap og forskning. Vi har anvendt fag- og pensumlitteratur, innhentet forskningsartikler fra databasen CINAHL, og innhentet fagstoff fra nettsider vi anser som pålitelige. Metodekapitlet presenterer fremgangsmåte for litteratursøk, søk etter forskningsartikler, utvalg av fag- og forskningsartikler, samt kildekritikk.
Drøfting
Drøftingen tar utgangspunkt i fire hovedtemaer. Drøftingen er basert på anvendt teori og forskningsartikler. Kapitlet diskuterer sykepleierens ansvarsområde, stomi og seksualitet, rammevilkår for veiledning og PLISSIT-modellen som et verktøy i veiledning.
Konklusjon
Det er bekreftet gjennom teori og forskning at veiledning av seksualitet til stomipasienter er en mangelvare. Gjennom forskning opplyser pasienter at de ikke blir tilstrekkelig informert om seksualitet. En anleggelse av stomi gir både fysiske og psykiske konsekvenser, noe som indikerer et behov for veiledning. Helseveiledning kan ha en forebyggende og helsefremmende funksjon hos denne pasientgruppen. Forskning viser at anvendelse av PLISSIT-modellen som et verktøy i veiledning, kan bidra til å ivareta seksualiteten til pasienter med nyanlagt stomi. | en_US |