Vis enkel innførsel

dc.date.accessioned2021-06-02T12:20:05Z
dc.date.available2021-06-02T12:20:05Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2757414
dc.description.abstractProblemstilling Hvilken betydning kan personsentrert sykepleie ha for forebygging av underernæring hos aleneboende eldre mennesker med demens? Teoretisk perspektiv Denne oppgaven bygger på fagkunnskap om demenssykdom, ernæring til eldre, underernæring og konsekvenser av demenssykdom knyttet til ernæringstilstand. I det teoretiske grunnlaget inngår Kari Martinsens omsorgsfilosofi og teori om helsefremmende, forebyggende og personsentrert sykepleie, som belyser sykepleiers forebyggende og helhetlige funksjon. Videre støtter oppgaven seg på aktuelle juridiske og etiske retningslinjer for å belyse sykepleiefaglige rammer. Metode Dette er en litterær oppgave med litteratursøk som metode. Det er benyttet faglitteratur, inkludert forskningsartikler og egen klinisk erfaring, for å belyse problemstillingen. Relevante fagfellevurderte forskningsartikler er funnet gjennom søk i CINAHL og ved hjelp av snøballteknikken. Drøfting Diskusjonen belyser ulike aspekter ved hjemmesykepleie og ernæringsarbeid med sikte på å belyse betydningen av personsentrert sykepleie ved forebygging av underernæring hos hjemmeboende eldre med demens. Som ledd i dette drøftes sykepleiers funksjon og ansvar i hjemmesykepleien, samt involveringen av brukeren i ernæringsarbeidet. Betydningen av sykepleiers samarbeid og relasjon til brukeren, måltidets sosiale aspekt, brukerens selvstendighet og tilrettelegging av måltid drøftes i forhold til utøvelsen av personsentrert sykepleie. Videre drøftes etiske utfordringer knyttet til ernæringsarbeidet og hjemmesykepleiens rammer ved gjennomføringen av sykepleien. Konklusjon Resultatet av forskningslitteraturen viser at personsentrert sykepleie kan gi positive utfall ved å øke matinntak og vekt, og derfor være gunstig ved forebygging av underernæring hos hjemmeboende eldre med demens. Sykepleien innebærer en helhetlig tilnærming som bidrar til å forebygge underernæring ved at menneskelig livskvalitet, respekt og anerkjennelse støttes opp, samtidig som matinntaket og vekten økes. Dette krever forutsetninger som individuelt tilpassede tiltak og opplæring, jevnlig støtte og kompetanseutvikling av helsepersonellet. Mangelfulle rammebetingelser slik som lite tid og ressurser i hjemmesykepleien kan føre til utfordringer ved gjennomføringen av sykepleien.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.subjectErnæringen_US
dc.subjectDemensen_US
dc.titlePersonsentrert ernæringsarbeid for hjemmeboende personer med demensen_US
dc.typeBachelor thesisen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel