Smertelindring hos palliative pasienter i hjemmet
Bachelor thesis
View/ Open
Date
2021Metadata
Show full item recordCollections
- Bachelor i sykepleie [516]
Abstract
Problemstilling:
Hvilken kompetanse må sykepleier ha for å kunne lindre smerter hos hjemmeboende kreftpasienter i sen palliativ fase?
Teoretisk perspektiv:
I teoridelen beskriver vi kreftpasienten i palliativ fase i hjemmet. Vi beskriver kreft generelt og kreftsmerter knyttet til avansert kreftsykdom. Vi benytter Florence Nightingale sin sykepleieteori med vekt på observasjoner og teoretisk kunnskap. Videre beskrives sykepleiers lindrende funksjon i den palliative omsorgen, og hvilken kompetanse sykepleier må inneha for å gi best mulig palliativ omsorg i hjemmet. Aktuelt lovverk og etiske aspekter blir presentert.
Metode:
Oppgaven er en litterær oppgave basert på aktuell forskning, pensumlitteratur og faglitteratur for å kunne besvare problemstillingen. Vi har foretatt strukturerte søk i databasene CINAHL, PubMed og SveMed+ for å finne aktuell forskning på området. Fire kvalitative og en kvantitativ forskningsartikkel har blitt valgt ut.
Drøfting:
I dette kapittelet drøftes problemstillingen ved hjelp av valgte forskningsartikler og aktuell pensum/faglitteratur som er presentert i oppgavens teoridel. Sykepleiers erfaring med smerter hos kreftpasienter, kompetanse, relasjonsbygging med pasient og pårørende i hjemmet blir diskutert. Etiske utfordringer knyttet til, faglig forsvarlighet, manglende kompetanse og ressurser i hjemmebasert omsorg blir også diskutert.
Konklusjon
Funnene belyser at sykepleier palliativ omsorg i hjemmesykepleien har behov for økt kompetanse og kunnskap om smertekartlegging, håndtering av medisinsk utstyr for at pasienten skal oppleve trygghet ved å være hjemme med avansert sykdom. Dette er en forutsetning for optimal smertelindring og økt livskvalitet i en sårbar fase av livet. Manglende kompetanse og faglig usikkerhet vil øke antall innleggelser der pasienten og pårørende i utgangspunktet har et ønske om å være i eget hjem i livets siste fase. Studiene viser at jevnlig undervisning i smertelindring er nødvendig for at pasienten oppleve gode dager og kontroll på den totale smerteopplevelsen.