Kostholdsveiledning til pasienter med nyoppdaget diabetes type 2
Bachelor thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2760148Utgivelsesdato
2021Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Bachelor i sykepleie [516]
Sammendrag
Problemstilling:
Kan kostholdsveiledning gi bedre blodsukkerkontroll hos pasienter med nyoppdaget diabetes type 2?
Teoretisk perspektiv:
Diabetes mellitus type 2 er en svært vanlig livsstilssykdom der det vil være nødvendig å gjøre
livsstilsendringer for å holde et stabilt blodsukker. Pasienten vil ha behov for veiledning på poliklinikken om kostholdet som anbefales. Sykepleier vil få ulike funksjoner som å veilede, informere og motivere pasienten til å gjøre kostholdsendringen med mål om å oppnå god blodsukkerkontroll.
Metode:
Denne bacheloroppgaven er en litterær oppgave der forskningsartikler og faglitteratur benyttes
for å besvare problemstillingen. Vi har brukt PubMed og CINAHL i søk etter forskningsartikler, der følgende søkeord er benyttet: «Diabetes Mellitus type 2», «Guidance», «Nursing care», «Motivation», «Diet», «Self- Management», «Lifestyle change», «Quality of life».
Drøfting:
Drøftingen tar for seg resultatene fra fire forskningsartikler og diskuterer funnene fra disse på
bakgrunn av det teoretiske kunnskapsgrunnlaget. Betydningen av veiledningen og sykepleiernes rolle i diabetesbehandlingen vil være av betydning i gjennomføringen av kostholdsendringer. Således vil også pasientens indre og ytre motivasjons være en sentral faktor og pasienter er avhengig av å få god informasjon og gode råd for å kunne gjøre en endring i livsstilen.
Konklusjon:
Det er flere faktorer som kan påvirke i hvor stor grad pasienten klarer å oppnå
blodsukkerkontroll. Sykepleieren veiledning og relasjon vil være av stor betydning. Pasienten vil også være avhengig av god motivasjon til å endre og etterleve kostholdsrådene.