Forebyggende arbeid skaper et bærekraftig helsevesen
Bachelor thesis
View/ Open
Date
2022Metadata
Show full item recordCollections
- Bachelor i sykepleie [516]
Abstract
Problemstilling
«Hvilken betydning har ikke-medikamentelle søvnfremmende tiltak for å forebygge delirium hos eldre pasienter innlagt på sykehus?»
Teoretisk perspektiv
Relevant kunnskap om delirium og søvn presenteres her. For å belyse problemstillingen er i tillegg teori om sykepleierens forebyggende og helsefremmende funksjon, lovverk, etikk og yrkesetiske retningslinjer, og behovsteorien i lys av Virginia Henderson løftet frem.
Metode
Bacheloroppgaven er en litterær oppgave som bygger på eksisterende kunnskap, teori og forskning. For å belyse problemstillingen valgte vi ut fire forskningsartikler som drøftes igjennom oppgaven. De fire artiklene ble funnet ved hjelp av databasene CINHAL og PubMed, og søkemotoren ORIA. Resterende faglitteratur ble funnet på Lovisenberg Diakonale Høgskole sitt lokale bibliotek.
Drøfting
I dette kapittelet er relevant litteratur, valgt teori, juridisk og etisk kunnskap samt rammefaktorerer i praksis benyttet for å drøfte problemstillingen. De fire forskningsartiklene vi valgte ut har implementert ulike ikke-medikamentelle søvnfremmende tiltak. Diskusjonskapittelet er delt inn i underkapiter som omhandler individuell pleie, forstyrrelser, lyd- og lysregulering. Inndelingen ble foretatt på bakgrunn av tiltakene som kommer frem i forskningen. I løpet av kapitelet er betydningen ikke-medikamentelle tiltak har for pasientene, sykepleierne og helsevesenet drøftet.
Konklusjon
Ikke-medikamentelle søvnfremmende tiltak viser seg å ha en stor betydning for å forebygge delirium og dermed redusere de medfølgende dårlige prognosene dette har for innlagte eldre pasienter på sykehus. Å forebygge delirium vil også spare sykepleierne for et sykdomsforløp hos pasientene som kan kreve mer av hver enkelt sykepleier. Betydningen å forebygge delirium vil ha for helsevesenet og samfunnet er stor. Det kan redusere antall liggedøgn på sykehuset, minske kostnadene, og på denne måten bidra til å skape et mer bærekraftig helsevesen.
Oppsummert har ikke-medikamentelle søvnfremmende tiltak for å forebygge delirium hos eldre pasienter innlagt på sykehus en stor betydning for pasientene selv, sykepleierne og helsevesenet.