Sykepleie i det flerkulturelle samfunnet
Bachelor thesis
View/ Open
Date
2022Metadata
Show full item recordCollections
- Bachelor i sykepleie [516]
Abstract
Problemstilling: Hvilken kulturell kompetanse trenger sykepleiere for å veilede gravide kvinner med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn og vitamin D-mangel?
Teoretisk perspektiv: Oppgaven tar utgangspunkt i Camphina-Bacotes modell for flerkulturell kompetanse. Teorikapittel beskriver hvorfor kvinner med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn er spesielt utsatt for vitamin D-mangel. I tillegg forklares de fysiologiske mekanismene bak vitamin D, konsekvenser av vitamin D-mangel for mor og barn under svangerskap, og behandlingstiltak. Videre vil oppgaven sette søkelys på veiledning og pasient-sykepleie relasjonen.
Metode: Det er en litterær oppgave som bygger på pensumlitteratur og forskningsartikler. Pensumlitteratur er hentet fra bachelorstudiet i sykepleie fra LDH, samt høgskolens bibliotek. Jeg har benyttet fem forskningsartikler som er innhentet gjennom søk fra PubMed.
Drøfting: Funn fra forskningsartikler diskuteres opp mot kunnskapsgrunnlaget presentert i teorikapittelet. Hensikten er å finne aktuelle barrierer hos både sykepleier og pasient, og videre å diskutere konkrete tiltak for å overkomme dem i en veiledningssituasjon. Det sees nærmere på systemets rammer og sykepleierens prioriteringer innenfor disse rammene, grad av kulturell kunnskap og tillit til helsevesenet. Videre sees det nærmere på det kulturelle aspektet, språkbarriere og kommunikasjon, og de ulike komponentene i Camphina- Bacotes modell.
Konklusjon: For å øke pasientens helseforståelse og bedre vitamin D-nivået under svangerskap trenger sykepleier kulturell kompetanse. Dette i form av bevissthet rundt egne holdninger, kunnskap om kulturelle variasjoner og hva som gjelder for den enkelte pasient, å kunne bruke verktøy for å overkomme en språkbarriere og ha et ønske om å gi kulturelt betinget omsorg.