• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Lovisenberg diakonale høgskole
  • Studentarbeider / Student theses
  • Bachelor i sykepleie
  • View Item
  •   Home
  • Lovisenberg diakonale høgskole
  • Studentarbeider / Student theses
  • Bachelor i sykepleie
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Underernæring på sykehjem

Bachelor thesis
Thumbnail
View/Open
68_68 80.pdf (322.2Kb)
URI
https://hdl.handle.net/11250/3014121
Date
2022
Metadata
Show full item record
Collections
  • Bachelor i sykepleie [545]
Abstract
Problemstilling: Hvilke tiltak kan bidra til å forebygge underernæring hos eldre pasienter med demens på sykehjem?

Teoretisk perspektiv: Oppgaven tar utgangspunkt i sykepleierens forebyggende funksjon. Sykehjem som kontekst, helsepolitiske føringer, karakteristika ved demens, kjennetegn ved den eldre skrøpelige pasienten på sykehjem, årsaker til underernæring hos eldre, kartlegging av pasientens ernæringsstatus, personsentrert sykepleie som tilnærming, måltidsmiljø og mattilbud blir beskrevet. Til slutt presenteres juridiske og etiske aspekter.

Metode: Denne bacheloroppgaven er en litterær oppgave. Det er blitt anvendt faglitteratur, forskningsartikler, lovverk samt etiske prinsipper og retningslinjer for å belyse oppgavens problemstilling. Forskningsartiklene er hentet fra databasene CINAHL og PubMed.

Drøfting: Tidligere beskrevet teori, fagkunnskap samt funn fra forskningsartiklene blir diskutert for å besvare oppgavens problemstilling. Det diskuteres hvordan kartlegging av pasientens ernæringsstatus, personsentrert tilnærming ved måltider, tiltak rettet mot de særlig ernæringsutfordringene ved demens, tilpasset måltidsmiljø og mattilbud, samt reduksjon av nattfaste kan bidra til å forebygge underernæring hos pasienter med demens på sykehjem. Betydningen av lav bemanning, andel ufaglærte ansatte og tidspress vil bli diskutert som mulige utfordringer.

Konklusjon: Et tiltak som kan bidra til å forebygge underernæring er identifisering av pasienter i ernæringsmessig risiko ved hjelp av kartleggingsverktøyet MNA. Personsentrert sykepleie i måltidssituasjoner kan bidra til forebyggelse av underernæring hos eldre pasienter med demens. Smerter og kvalme bør identifiseres og behandles. Måltidsmiljøet bør være rolig og tilpasset pasienter med demens, slik at matinntaket kan økes. Mattilbudet bør være tilpasset pasientens funksjon, og nattfasten bør reduseres så langt det lar seg gjøre. Dermed kan pasientens matinntak økes som kan bidra til å forebygge underernæring. Imidlertid kan lav bemanning, stor del andel ufaglærte ansatte samt et stort tidspress gjøre det utfordrende for sykepleier å ivareta pasientens behov for ernæring.

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit