Opplevelser hos pasienter med prostatakreft tilknyttet informasjon om seksuell dysfunksjon etter behandling
Bachelor thesis

View/ Open
Date
2023Metadata
Show full item recordCollections
- Bachelor i sykepleie [516]
Abstract
Innledning: Tema for oppgaven er informasjon om seksuell dysfunksjon etter behandling for prostatakreft. Flertall av prostatakreft-pasienter opplever seksuell dysfunksjon etter behandling. Undersøkelser viser at sykepleiere ikke evner å snakke med pasienter om seksuell dysfunksjon. Sykepleiere har en sentral rolle i å undervise og veilede pasienter. Hensikten med litteraturstudien er å undersøke pasienters opplevelser med informasjon tilknyttet seksuell dysfunksjon etter behandling av prostatakreft.
Metode: Søkene ble gjennomført i databasene CINAHL og MEDLINE. Søkeord inkludert i søkene var communication OR patient education AND sexual dysfunction AND prostate cancer AND nursing. De ble benyttet ulike søkeord på de ulike databasene. Søket i CINAHL ga 23 treff og 3 av artiklene ble inkludert. Søket i MEDLINE ga 15 treff og 1 artikkel ble inkludert.
Resultat: Resultatene tolkes i subkategoriene; Informasjonsformidling, holdninger og ansvarsfraskrivelse, mangel på pasientforståelse, mangelfull informasjon, informasjonstidspunktet og generalisert informasjon. Informasjonen ble oppfattet som misvisende og ikke personsentrert. I flere tilfeller tok ikke helsepersonell opp seksuell dysfunksjon. Sykepleieren tok med egne holdninger og fordommer inn i utøvelsen av sykepleie, og generaliserte informasjonen. Deltakerne ønsker informasjonsflyt gjennom hele behandlingsforløpet, og at informasjonen skal være kunnskapsbasert.
Diskusjon: Sykepleiere må anerkjenne ansvaret med å informere om seksuell dysfunksjon.
Dette festes i lovverket om retten til informasjon, og yrkesetiske retningslinjer som påpeker den helhetlige omsorgen. Pasienter opplever at sykepleierens holdninger og fordommer styrer informasjonen. Det er et økende fokus på seksuell helse i helsesektoren og flere strategier legger til grunn at helsepersonell har en viktig oppgave med å prate med pasienter om tematikken. Sykepleiere må veilede og undervise en personsentrert tilnærming og sette seg inn i pasientsituasjonen. Når informasjonsbehovet ikke blir dekket, kan det føre til et uoversiktlig behandlingsforløp. BETTER-modellen er et viktig samtaleverktøy som vil styrke pasient-sykepleier relasjonen.