Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorVestby, Marie Cecilie
dc.date.accessioned2016-10-11T11:43:41Z
dc.date.available2016-10-11T11:43:41Z
dc.date.issued2016-10-11
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2414224
dc.description.abstractProblemstilling ”Hvordan kan sykepleier forebygge underernæring hos brukere med demens i hjemmesykepleien?” Metode Denne oppgaven er en litterær oppgave, hvor jeg har brukt skriftlige kilder som fag- og forskningslitteratur for å belyse og svare på min problemstilling. Artikkelsøkene har jeg gjort i Cinahl, PubMed og Sykepleien forskning. Jeg har også gjort noen søk i Google etter å ha hentet inspirasjon fra tidligere bacheloroppgaver. Teoretisk perspektiv Teoretisk ramme for oppgaven er ”sykepleiers helsefremmende og forebyggende funksjon”, med fokus på forebygging. Drøfting I drøftingsdelen legges det vekt på forebyggende tiltak som anbefales i ernæringsarbeidet med demente, som blant annet er en god relasjon med brukeren, god kontinuitet, viktigheten av kartlegging og videre vurdering, faktorer rundt selve måltidet og innholdet i maten. Dette vil bli diskutert opp mot forskning og egne erfaringer, som i stor grad får frem hvilke utfordringer som kan oppstå i arbeidet med ernæring hos den aktuelle brukergruppen i hjemmesykepleien. Konklusjon Mangel på tid og svikt i rutiner som dokumentasjon skaper utfordringer for sykepleierne, som igjen går utover brukerne og kvaliteten på pleien. Likevel finnes det flere gode tiltak mot å forebygge underernæring, som bruk av ulike kartlegging- og vurderingsverktøy som bidrar til å sikre kontinuitet, hvor ernæringsjournal blir anbefalt. Pasientansvarlig sykepleier kan gjøre det lettere å skape en relasjon med brukeren. Det legges vekt på at sosialisering rundt måltider har en god effekt på brukernes ernæringsstatus, men at dette ikke alltid er lett gjennomførbart i hjemmesykepleien. Nøkkelord Forebygging, underernæring, demens, hjemmesykepleienb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.rightsAttribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.subjectDemensnb_NO
dc.subjectHjemmesykepleienb_NO
dc.subjectErnæringnb_NO
dc.titleSykepleierens forebyggende funksjon knyttet til underernæring hos dementenb_NO
dc.typeBachelor thesisnb_NO
dc.source.pagenumber37nb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)