Mastektomi og seksualitet
Bachelor thesis
Åpne
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2503285Utgivelsesdato
2018Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Bachelor i sykepleie [516]
Sammendrag
Problemstilling:
Hvordan kan sykepleier gjennom veiledning bidra til å ivareta seksualitet hos kvinner etter gjennomgått mastektomi?
Teoretisk perspektiv:
Det teoretiske perspektivet tar utgangspunkt i sykepleierens ansvar-og funksjonsområder, herunder den undervisende og veiledende funksjonen i seksualitet ved hjelp av PLISSIT- modellen. Sykepleierens rolle i seksuell veiledning, fysiske og psykiske utfordringer for kvinner som har gjennomgått mastektomi står ovenfor, betydningen av et bryst og hvordan mastektomi påvirker seksualiteten, samt juridiske og etiske aspekter blir belyst.
Metode:
Dette er en litterær oppgave. Oppgaven er basert på pensum- og egenvalgt litteratur, samt fag- og forskningslitteratur som er med på å belyse problemstillingen. Forskningsartiklene er innhentet fra databasene CINAHL og PubMed, og søkene ble gjort ved å benytte relevante søkeord.
Drøfting:
Jeg drøfter problemstillingen ved å ta utgangspunkt i ansvaret sykepleieren har ovenfor pasientgruppen, og hva sykepleieren kan gjøre for å bidra til å ivareta seksualitet hos kvinner i etterkant av mastektomi. Sykepleierens undervisende og veiledende funksjon, å arbeide på poliklinikk her,- under mangel på tid, samt juridiske og etiske føringene drøftes opp mot informasjonsbarrierer og sykepleierens holdninger omkring seksualitet. Undervisning og veiledning ved bruk av PLISSIT-modellens fire trinn er gjennomgående i hele drøftingen.
Oppsummering:
Sykepleierens undervisende og veiledende funksjon ved bruk av PLISSIT-modellen, er sentralt for å ivareta seksualitet hos kvinner i etterkant av brystkreft. Veiledning gjennom PLISSIT- modellen krever en tillatelse av pasienten, men også av sykepleieren til å snakke om seksualitet. Det kreves ikke ekspertkompetanse for å benytte PLISSIT-modellen, men empati, medfølelse, tilstedeværelse og en fleksibilitet i forståelsen av problemene kvinnene opplever. Gjennom økt kompetanse om seksualitet, en forståelse av betydningen av seksualitet og viktigheten av veiledningen, kan sykepleier være bedre rustet til å møte kvinnens behov i etterkant av brystkreft og mastektomi.