En dyrebar ressurs i fare
Bachelor thesis

Åpne
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2611000Utgivelsesdato
2019Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Bachelor i sykepleie [516]
Sammendrag
Problemstilling
«Hvordan kan sykepleier på somatisk sykehus, ved hjelp av anbefalte retningslinjer for smittevern, bidra til å forebygge antibiotikaresistens?»
Teoretisk perspektiv
Teoridelen omfatter relevant teori for å belyse problemstillingen, som sykepleierens forebyggende funksjon, sykepleierens kunnskap om mikrobiologi, antibiotikaresistens og smittevern i sykehus, og sykepleieres holdninger og atferd rundt MRSA, samt sykepleieres fagutviklende funksjon, lovverk og etikk.
Metode
Denne bacheloroppgaven er en litterær oppgave. For å besvare problemsstillingen er relevant pensumlitteratur, selvvalgt litteratur, samt fag- og forskningsartikler blitt anvendt. Seks kvantitative og kvalitative vitenskapelige studier er blitt benyttet.
Drøfting
Sykepleiere i somatisk sykehus kan bidra til forebygging av antibiotikaresistens ved hjelp av anbefalte smittevernrutiner, men det er flere faktorer som spiller en rolle for at smittevern utføres etter retningslinjene. Disse faktorene er kunnskap, holdninger og atferd, avdelingens og sykehusets rammefaktorer, og påvirkning fra kollegaer og miljø. Håndhygiene er det smitteverntiltaket som viser best effekt og som er enklest å gjennomføre for å forhindre spredning av antibiotikaresistente bakterier. Lovverket og etikken plikter sykepleiere å opptre faglig forsvarlig og omsorgsfullt. Men studier viser at sykepleiere har manglende kunnskap og derav lav etterlevelse av håndhygiene som fører til risiko for smittespredning og økning av helsetjenesteassosierte infeksjoner. Kunnskapen, holdningene og atferden kan bedres gjennom planlagte tiltak som undervisning og motivasjon, god forankring i ledelsen og gode rollemodeller.
Konklusjon
Sykepleiere kan bidra til å forebygge antibiotikaresistens ved utføre effektiv håndhygiene og sørge for høy etterlevelse. For å kunne oppnå dette er det viktig med god opplæring og faglig oppdatering slik at sykepleieren har tilstrekkelig kunnskap. Sykepleierens holdninger og atferd må motiveres gjennom fagutvikling, engasjerte ledere og kollegiale rollemodeller.