Fatigue som seneffekt etter brystkreftbehandling
Bachelor thesis
View/ Open
Date
2019Metadata
Show full item recordCollections
- Bachelor i sykepleie [516]
Abstract
Problemstilling
Hvilken effekt har fysisk aktivitet hos pasienter som opplever fatigue etter brystkreftbehandling?
Teoretisk perspektiv
I teorien presenteres aktuell litteratur om brystkreft, fatigue og fysisk aktivitet. Fatigue kan beskrives som en subjektiv følelse av å kjenne seg trett, svak og mangle energi. Videre vil teorien gi en beskrivelse av sykepleierens relevante funksjonsområder, i tillegg til at etiske og juridiske aspekter vil bli belyst. Målgruppen for denne oppgaven er kvinnelige brystkreftoverlevere som er plaget med fatigue.
Metode
Denne oppgaven er en litteraturstudie som bygger på forsknings- og faglitteratur. Jeg har vært kildekritisk ved utvalg av litteratur, og valgt denne på bakgrunn av hvordan den kan besvare oppgavens problemstilling. Forskningsartikler er innhentet fra CINAHL og PubMed og blir presentert i en egen artikkelmatrise.
Drøfting
Oppgavens problemstilling vil bli drøftet på bakgrunn av forskningslitteratur. Det teoretiske kunnskapsgrunnlaget med juridiske og etiske aspekter bidrar til å belyse problemstillingen. I dette kapittelet belyses det hvordan ulike former for fysisk aktivitet kan påvirke fatigue, utfordringer med et bredt spekter av kartleggingsverktøy og viktigheten av at sykepleier innehar den nødvendige kunnskapen for å kunne sikre god informasjon til pasienten.
Konklusjon
Funn i oppgaven tyder på at fysisk aktivitet kan ha en positiv effekt hos brystkreftoverlevere ved å redusere fatigue, bedre fysisk funksjon og øke livskvaliteten. Det er uenighet om hvilken form for fysisk aktivitet som er mest effektiv. Som sykepleier må man tilrettelegge for individuell og tilpasset behandling, og sørge for å gi god informasjon til pasienten. Dette krever at man som sykepleier tilegner seg nødvendig kunnskap og implementerer dette i praksis.