Seksuell helse og livmorhalskreft
Bachelor thesis
View/ Open
Date
2019Metadata
Show full item recordCollections
- Bachelor i sykepleie [516]
Abstract
Problemstilling
Hvordan kan sykepleier bidra til å ivareta kvinners seksuelle helse ved strålebehandling mot livmorhalskreft?
Teoretisk perspektiv
Det teoretiske grunnlaget er sykepleierens undervisende funksjon, relevant lovverk og etikk, samt teori om seksualitet, livmorhalskreft og strålebehandling, konsekvenser for den seksuelle helsen, hvordan dialog om seksualitet bør foregå og PLISSIT-modellen som en aktuell modell for ivaretakelse av pasientens seksuelle helse.
Metode
Metoden er en litteraturstudie basert på selvvalgt fag- og forskningslitteratur. Det er gjort systematiske søk etter forskningsartikler i databasene Cinahl, Embase, Medline/Pubmed, Cochrane Library og Svemed+. Annen selvvalgt litteratur er funnet på biblioteket ved Lovisenberg diakonale høgskole, samt ved manuelle søk.
Drøfting
Litteratur og forskning er gjennomgått for å avdekke pasientbehov og utfordringer sykepleier står overfor i ivaretakelsen av pasientens seksuelle helse. På bakgrunn av funnene, drøftes det hvordan sykepleier kan bidra til å ivareta pasientens seksuelle helse på best mulig måte. Konklusjon
Seksualitet er et grunnleggende behov og et viktig tema, men også ofte tabubelagt for både pasient og sykepleier. Sykepleier har ansvar for å ivareta pasientens seksuelle, til tross for eventuelle egne barrierer. Ansvaret innebærer blant annet å ha nødvendige kunnskaper, å være åpen, fordomsfri og engasjert, å kommunisere med et forståelig og respektfullt språk, samt å respondere på og ta initiativ. Ved begrenset tid bør sykepleier forsøke å ivareta en profesjonell holdning og gjøre pasienten oppmerksom på hvor mye tid som er avsatt. Sykepleier bør ha et bevisst forhold til når og hvordan informasjon gis. At sykepleier kartlegger og imøtekommer pasientens informasjons- og veiledningsbehov, er essensielt for at informasjonen skal oppleves som nyttig for pasienten. PLISSIT-modellen kan være et nyttig verktøy for å ivareta pasientens seksuelle helse, men det er viktig at modellen benyttes med en holistisk tilnærming.