Personsentrert sykepleie og ernæring: forebyggende arbeid på sykehjem
Bachelor thesis

View/ Open
Date
2022Metadata
Show full item recordCollections
- Bachelor i sykepleie [516]
Abstract
Problemstilling
Hvordan bruke personsentrert sykepleie for å forebygge underernæring blant eldre pasienter Teoretisk perspektiv
Det teoretiske grunnlaget inkluderer kunnskap om ernæring og underernæring hos eldre, personsentrert sykepleie og Joyce Travelbees teori om sykepleie. Videre presenteres eldre som pasientgruppe og det å gi informasjon til og kommunisere med denne gruppen. Det blir gjort rede for sykepleiers forebyggende arbeid, og arbeid i sykehjemskonteksten. Til slutt omtales relevante etiske og juridiske aspekter.
Metode
Oppgaven bruker metode for en litterær oppgave. Det vil si at det er tatt i bruk fag- og forskningslitteratur som allerede eksisterer. Relevant forskning er funnet gjennom databaser og bruk av relevante søkeord og avgrensning. I tillegg til forskning er det benyttet både pensumlitteratur og selvvalgt faglitteratur. Søkehistorikken for gjennomførte litteratursøk blir presentert.
Drøfting
Drøftingen består både av teoretisk grunnlag, relevant forskningslitteratur og juridisk og etisk kunnskap som bistår med å belyse problemstillingen.
Konklusjon
Personsentrerte sykepleietiltak for å forebygge underernæring kan bidra til at pasienten får en mer aktiv rolle og blir mer involvert i mat og måltidssituasjoner på sykehjem.
I en personsentrert tilnærming til å informere og veilede pasienter, er det sentralt med samarbeid og relasjon mellom sykepleier og pasient. Sykepleiers kunnskap om pasientens helsetilstand og fagkunnskap om ernæring er grunnleggende for å kunne utforme en behandlingsplan som både er tilpasset til den unike pasienten og effektiv for å bedre ernæringsstatus.
Hvordan bruke personsentrert sykepleie for å forebygge underernæring blant eldre pasienter
på sykehjem?
De forskjellige temaene som blir
diskutert er sykepleiers kunnskap, kompetanse og holdninger, pasientinvolvering, og
informasjon og veiledning. Det blir diskutert forskjellige tiltak som kan gjøre at
ernæringsbehandling og gjennomføring av måltider blir mer tilpasset til den enkelte pasient
Konklusjon
Personsentrerte sykepleietiltak for å forebygge underernæring kan bidra til at pasienten får en mer aktiv rolle og blir mer involvert i mat og måltidssituasjoner på sykehjem.
I en personsentrert tilnærming til å informere og veilede pasienter, er det sentralt med samarbeid og relasjon mellom sykepleier og pasient. Sykepleiers kunnskap om pasientens helsetilstand og fagkunnskap om ernæring er grunnleggende for å kunne utforme en behandlingsplan som både er tilpasset til den unike pasienten og effektiv for å bedre ernæringsstatus.