Telemedisinsk veiledning i behandling av kroniske diabetiske sår
Bachelor thesis
View/ Open
Date
2022Metadata
Show full item recordCollections
- Bachelor i sykepleie [516]
Abstract
Problemstilling: Hvordan påvirkes kvaliteten i behandling av kroniske diabetiske sår ved bruk av velferdsteknologi med telemedisinsk veiledning i hjemmet?
Teoretisk perspektiv: I Norge i dag, lever omlag 270 000 personer med diabetes. Dersom blodsukkernivåene til diabetikerne ikke ivaretas på rett måte, er det risiko for utvikling av senkomplikasjoner. En vanlig senkomplikasjon er kroniske diabetiske fotsår. Telemedisin er en form for velferdsteknologi som kan anvendes som beslutningsstøtte for sykepleiere i hjemmetjenesten. Bruk av slik teknologi krever systematisk undervisning og god opplæring. Metode: Oppgaven besvares gjennom å benytte allerede eksiterende fag- og forskningslitteratur. Faglitteratur er basert på Lovisenberg diakonale høgskole sine pensumlister i sykepleie. Forskningslitteraturen er hentet ved strukturerte og systematiske søk i PubMed. Det er også hentet informasjon fra offentlige nettsider.
Drøfting: Studier anvendt i oppgaven viser at behandling av kroniske diabetiske fotsår med telemedisinsk veiledning gir tilsvarende resultater som poliklinisk behandling. Både pasienter og sykepleiere er i høy grad tilfreds med bruk av velferdsteknologi. Velferdsteknologi må være lett å bruke, gi god beslutningstøtte, og inkludere pasienten i avgjørelser om videre behandlingsplaner. Telemedisin er vist å styrke sykepleieres dokumentasjon. Problematikk knyttet til bruk av teknologi må sees opp mot ivaretagelse av pasientens personvern og krever god informasjonssikkerhet, samt etiske utfordringer rundt ivaretagelse av den personlige integriteten til både bruker og sykepleier.
Konklusjon: Bruk av telemedisinsk veiledning gir mange fordeler, men også noen utfordringer. Oppgaven konkluderer med at telemedisinsk behandling i eget hjem er like god som poliklinisk behandling. Det trengs fortsatt mer forskning på feltet, men også videreutvikling av teknologien for å optimalisere implementeringen. Det er viktig at helsetjenester følger opp den teknologiske utviklingen, tilbyr opplæring og sikrer kompetanse. Dette for å oppnå et godt resultat for både bruker og sykepleier.