Audiovisuell smertelindring hos barn
Bachelor thesis
View/ Open
Date
2023Metadata
Show full item recordCollections
- Bachelor i sykepleie [516]
Abstract
Innledning: Nålrelaterte prosedyrer kan være smertefulle hos barn og kan gi både ubehag, frykt og negativ helseopplevelse. Sykepleieren har en viktig oppgave i å forebygge og lindre smerter hos barn. Det er viktig med kunnskap om hvilke tiltak som kan bidra til distraksjon og lindre de prosedyrerelaterte smertene. Hensikten med studien er å finne ut hvilken effekt audiovisuelle tiltak har på smertelindring hos barn ved venepunksjon.
Metode: En litteraturstudie der aktuelle forskningsartikler og faglitteratur er brukt til å besvare problemstillingen. Søkene ble utført i CINAHL og MEDLINE. Søkeordene var «child», «pain», «pain measurement», «pain management», «treatement related pain», «pain, procedural», «pain perception», «acute pain», «television», «video games», «audiovisual», «cartoon», «virtual reality» og «nurse». Søket I CINAHL resulterte i 25 treff hvor 3 artikler ble inkludert. MEDLINE ga 12 treff, hvorav 2 artikler ble inkludert.
Resultat: Studiene viser at audiovisuelle tiltak har en smertelindrende effekt ved venepunksjon hos barn. Aktiv distraksjon som videospill og VR har best effekt. Passive audiovisuelle tiltak som videofilm viser også smertereduserende effekt hos barn, og har tilsvarende effekt som distraksjon av forelder og psykologisk intervensjon av sykepleier. Informasjon, tillit og kommunikasjon mellom sykepleier og barn er sentralt og har betydning for smertelindringen.
Diskusjon: Diskusjonen belyser den smertestillende effekten av aktive og passive audiovisuelle tiltak ved venepunksjon. Aktive tiltak har best effekt da barnet er mer involvert i tiltaket og både hørsel, syn og taktil sans er involvert. Passive tiltak involverer barnet i mindre grad. I tillegg vurderes sykepleierens rolle med involvering av pårørende, ressursbruk, psykologisk støtte og kommunikasjon med barnet.